a

neděle 2. srpna 2015

METALOVÝ HATECLUB #7: LESK A BÍDA METALOVÝCH ELITÁŘŮ

Není snad dne, kdy bychom neviděli jednu z metalových autorit, kterak si hrdě buší do prsou a hlásá něco o metalové rodině, co vždycky drží pospolu a protivníky hledá výhradně na opačných stranách hudebního spektra. Nic přitom nemůže být vzdálenější pravdě. Posluchači metalu patří obecně mezi názorově velmi rozklížené komunity a obvykle se neshodnou ani na tom, co vlastně spadá a nespadá do jeho kánonu, natož aby se pochvalně plácali po ramenou a jeden druhému skládali komplimenty (pokud nejde o kozatou holku). Zdaleka nejortodoxnější a smýšlením nejuzavřenější podskupinu pak tvoří takzvaní metaloví elitáři - lidi, co poslouchají určitou (většinou extrémně alternativní) sortu kapel, a vše ostatní je pro ně apriori špatné, podbízivé, milované většinou, a proto zavrženíhodné.

Typickej rozhovor s metalovým elitářem

Metaloví elitáři jsou dogmatiky naší kultury. Svým způsobem je nic neodlišuje od náboženským fundamentalistů a dalších praktikantů názorově redukovaného pohledu na svět. Mají svůj předem stanovený výklad reality, který nemůže být absolutně zpochybňován a vyvracen. Kdo je nepodporuje, stojí okamžitě v opozici. Zůstávají pevně v undergroundu, zároveň ale mají pocit, že ční nad všemi ostatními. Vše je dáno předem, vše má svá pravidla.

Když pravidla, tak desatero. Deset přikázání metalových elitářů zní asi takhle:

  1. Je ti 30 a dívčí klín jsi zatím viděl jenom na internetu? Nevadí. Povyšovat se nad ostatními můžeš i tak.
  2. Kreativita může fungovat pouze v undergroundu. Sklep je místem s největší uměleckou aurou na světě.
  3. Facebook je buržoazní svinstvo a slouží jenom k postování nenávistných komentářů pod příspěvky kapel, co nesnášíš, a lajkování kapel, které nemají víc jak 100.000 fanoušků.
  4. Jakmile kapela překročí 100.000 fanoušků, je to mainstream a mainstream není umění.
  5. MySpace už nikdo nepoužívá? Tak to je čas, aby sis tam založil účet!
  6. Slipknot jsou nejhorší kapela všech dob, protože jsou úspěšní. Corey Taylor je sebestředný a netalentovaný kretén, protože je úspěšný.
  7. Koncerty, na něž přijde víc jak 13 lidí (i s obsluhou), jsou mainstream. Tudíž zlo!
  8. Kapela je povinována pořád nahrávat jednu a tu samou desku. Jakýkoliv náznak změny = komerce.
  9. Nos zásadně hadry kapel, jejichž loga nikdo nepřečte - ani samotní členové.
  10. Hlavně se pořád ser do ostatních a snaž se jim dokázat, o kolik máš lepší vkus než oni.


Jestli mi z někoho fakt praskaj cévky, je to přesně ta parta arogantních zmetků, co žije v představě, že jejich hovno nesmrdí a neumí si dělat srandu sama ze sebe, ze své muziky ani ze svých praštěných stanovisk, kterých se bude držet, i když neexistuje způsob, jakým relevantně změřit jejich pravdivost (viz utkvělá představa, že cokoliv je komerční - už si kurva zapamatujte, že komerční je každej, kdo za hraní bere prachy - a mainstream, je okamžitě špatné). Jsou true a evil, přitom jejich zabedněnost a snaha kázat o "pravém metalu" působí jako špatná groteska. Je mi z nich špatně a mám docela radost, že místo toho, abych se s touhle pakáží musel ještě někdy setkávat v absolutně zbytečných názorových konfrontacích, jim posílám akorát tenhle srdečnej hejt.

Metaloví elitáři, ztělesnění lesku a bídy metalu.

Proč je nenávidím?
- Protože mě stáli už dost času, hádek a zbytečného vysvětlování.
Dá se s tím něco dělat?
- Vytrvale ignorovat. Možná je to přestane bavit. Ale spíš ne.

Žádné komentáře:

Okomentovat